Image Alt

Articol

   Acțiunile Parteneriatului    Uniţi împotriva tuberculozei – 24 martie 2017

Uniţi împotriva tuberculozei – 24 martie 2017

Vineri, 24 martie, între orele 19:00 și 20:00, Parteneriatul Stop TB România organizează evenimentul „Uniți împotriva tuberculozei”, sloganul lansat de parteneriatul internațional Stop TB pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei de anul acesta.

Vom ilumina în roșu statuile de pe esplanada de vizavi de Universitatea București. Apoi, la ora 19:30, din cartoane colorate și luminate cu telefoanele mobile vom realiza, cu ajutorul publicului, o săgeată roșie, simbolul oficial al luptei împotriva tuberculozei (TB).

Deși România face progrese an de an în combaterea și controlul tuberculozei, rămâne în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența TB. Una dintre cauze este și aceea că în România încă nu sunt disponibile toate medicamentele pentru formele grave de TB (multidrog rezistentă și extensiv rezistentă). O altă cauză este lipsa de informare a populației. Dacă ar fi informați, mai mulți oameni s-ar prezenta din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare.

Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei, dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, este cea mai bună ocazie să facem un efort comun pentru a pune în mișcare mecanismele de luptă împotriva TB!

Parteneriatul Stop TB România face apel la specialiști, personal medical, societatea civilă, autorități și la populația generală să își unească forțele pentru a atinge obiectivul Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei: eliminarea acesteia ca problemă de sănătate publică.

Tuberculoza se transmite prin aer, deci toți suntem expuși riscului de îmbolnăvire, dar împreună putem diminua acest risc dacă luptăm pentru sănătatea noastră!

Programul evenimentului:

  • Începând cu ora 11:00, pe esplanada cu statui de la Universitate, voluntari ai organizațiilor membre ale Parteneriatului Stop TB România vor distribui trecătorilor materiale de informare despre tuberculoză, pentru a demitiza informații greșite care circulă despre această boală.
  • Începând cu ora 19:30: iluminarea în culoare roșie a statuilor din Piața Universității.
  • 19:30: Flash mob – realizarea, din persoane, a săgeții roșii din logo-ul „Uniți împotriva tuberculozei”, folosind hârtie colorată si lanternele telefoanelor mobile.

La eveniment vor participa voluntari din organizaţiile membre în cadrul Parteneriatului Stop TB Romania: Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Societatea Studenților în Medicină din București, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Crucea Roşie, Asociaţia Româna Anti-SIDA, Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network,  Salvaţi Copiii. Ne va fi alături şi jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză şi susţinătoare activă a drepturilor persoanelor afectate de această boală.

Detalii și alte informații: www.facebook.com/ParteneriatulStopTB

Anual, pe data de 24 martie, peste tot în lume se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (ZMTB), în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Organizații și instituții din domeniul TB din toate țările organizează evenimente publice, cu scopul de a sensibiliza populația generală și autoritățile cu putere de decizie cu privire la această problemă.

De ce 24 martie? Pentru că, în data de 24 martie 1882, dr. Robert Koch a prezentat rezultatul cercetărilor sale cu privire la agentul patogen al tuberculozei. Cu toate că tratamentul antituberculos eficient a apărut de abia după 1950, descoperirea lui R. Koch a fost cea care a deschis drumul diagnosticarea și tratarea acestei boli.

Persoană de contact pentru informații suplimentare:

Tatiana Dabija | tatiana.dabija@raa.ro | 0722 607 847