Image Alt

Articol

   Stiri    Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să organizeze, în 2018, o întâlnire la nivel înalt pe tema tuberculozei

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să organizeze, în 2018, o întâlnire la nivel înalt pe tema tuberculozei

Semnalul că tuberculoza reprezintă cu adevărat o ameninţare la adresa sănătăţii publice la nivel mondial vine de la cel mai înalt for internaţional ce reuneşte statele lumii în jurul unor teme prioritare, Organizaţia Naţiunilor Unite.

Ultimul raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la incidenţa în creştere a tuberculozei este cel puţin alarmant (http://www.who.int/tb/publications/global_report/en/). Creşterea rezistenţei la antibiotice şi apariţia super-bacteriilor sunt realităţi demonstrate de identificarea primelor cazuri de infecţii ce nu pot fi tratate cu medicamentele existente în acest moment. 30% din cazurile de rezistenţă la antibiotice provin din cazurile de tuberculoză multidrog-rezistentă iar tuberculoza este, în acest moment, boala infecţioasă cu cea mai mare mortalitate.

În acest context, decizia de a organiza întâlnirea la nivel înalt pe tema tuberculozei va avea rolul să impulsioneze statele să acţioneze şi să investească, nu doar să agreeze la nivel declarativ măsurile de reducere a incidenţei şi mortalităţii tuberculozei.

Această întâlnire la nivel înalt ar fi a cincea din istoria ONU care are ca subiect o problemă de sănătate. Au mai fost organizate astfel de întâlniri în 2001 pe tema HIV/SIDA, în 2011 pentru bolile netransmisibile, în 2014 pentru epidemia de Ebola şi în 2015 pentru rezistenţa la antibiotice.

Mai multe informaţii despre istoria eforturilor internaţionale de implicare a statelor în lupta împotriva tuberculozei şi reacţiile celor mai importanţi actori şi activişti din domeniu gasiţi aici.